Fysiek belang :
De gemeente Eindhoven kan niet met ongeveer 24 bewonersorganisaties die Woensel-Noord rijk is aan de overlegtafel zitten. Deze Bewonersorganisaties zijn verdeeld over 11 (14) wijken in Woensel Noord en vertegenwoordigers vanuit die wijken nemen namens hun achterban deel aan 2-maandelijkse discussies waar steeds een thema op de agenda staat. Het Bewonersplatform Woensel Noord fungeert als een soort “paraplu”, is dus ook een “denktank” in geval er wijk overschrijdende zaken zijn die actie behoeven. Het Bewonersplatform Woensel Noord vertegenwoordigt ca 70.000 Eindhovenaren en in geval het platform naar buiten treed is dat namens een grote achterban.
Financieel belang:
Gemeente Eindhoven moet bezuinigen. De subsidieregels zorgen ervoor dat leefbaarheidsteams heel veel verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen van de gemeente. Nu zullen de bewonersorganisaties aankloppen bij die penningmeester die deze gelden beheert. Voorheen een taak van o.a. de wijkcoördinator, maar in onze beleving mogelijk dat het per wijk wordt verdeeld.
Bovendien heeft het Bewonersplatform extra subsidie om bij wijk overschrijdende belangen financieel te kunnen bijdragen.
Samenwerking :
Proces burgerparticipatie:
De gemeente Eindhoven is een steeds meer terugtrekkende gemeente wat betekent dat de bewoner steeds meer zelf aan zet is.
Dit is een proces. Niet meteen alle gemeente ambtenaren kunnen de burger al het vertrouwen en de verantwoordelijkheid geven die ze willen en niet alle bewoners staan nu op uit hun stoel om actief zaken in de wijk aan te pakken.